De een straalt meer zelfvertrouwen uit dan de ander, om wat voor reden dan ook. Maar iedereen kan zelfvertrouwen uitstralen, je moet alleen weten hoe je dat doet. Er wordt wel gezegd dat zelfvertrouwen is aangeboren en daarom de een het wel en de ander het niet heeft. Zelfvertrouwen kun je beter beschouwen als een vaardigheid die je kan leren. Het kan worden geoefend, aangescherpt en nog sterker worden gemaakt met slechts een beetje inspanning.

 

Valkuilen

Waar velen de mist in gaan is het feit dat ze denken; “er bestaat geen mogelijkheid om mijn zelfvertrouwen te verbeteren, ik blijf me toch wel zorgen maken”. In de realiteit zijn juist vaak de dingen waar je je het meeste zorgen om maakt de dingen waar je later in uitblinkt of het beste gevoel bij krijgt.
Hoe pak je dan de momenten aan waarover je je het meest zorgen maakt? Heel simpel, pak de koe gewoon bij de horens.

Door dingen rechtstreeks te benaderen is het makkelijker om dit met meer zelfvertrouwen te doen, zelfs als het een grotere uitdaging betreft. Bijvoorbeeld: het zit je dwars dat je een tijd moeite hebt om naar de sportschool te gaan en gezond te eten. Hier voel je je niet prettig bij, maar hoe eerder je dit probleem aanpakt des te sneller sta je weer in je kracht.

Het is een proces

Zie je op tegen iets dat je moet doen door angst, begin er gewoon aan. In het begin is dit lastig dus start met kleine stapjes. Zodra je iets hebt afgerond waar je tegenop zag krijg je een voldaan gevoel. Hoera! Je hebt een succeservaring geboekt. Je zag er tegenop maar hebt het toch gedaan.
Door meerdere succeservaringen word het beeld dat je van jezelf hebt steeds positiever. En heb jij een positief beeld van jezelf, pikt je omgeving dit ook op. Hierdoor krijgt de ander ook dat positieve beeld van jou en daarmee straal jij zelf vertrouwen uit

Conclusie?

Ga dingen die je eng of lastig vind niet langer uit de weg, maar pak ze aan. Iedere kleine stap is een overwinning die je meer zelfvertrouwen geeft. Je uitstraling wordt gevormd door hoe jij jezelf ziet. Bekijk jezelf van de beste kant, dan doet een ander dit ook!