Het maakt niet uit waar je naartoe moet, het is altijd weer een race tegen de klok. Hoe kan het toch dat iedereen om me heen wel op tijd komt en ik niet?  Don’t worry er zit een positieve kant aan: mensen die te laat komen blijken creatiever en succesvoller! Ineens is te laat komen zo erg niet meer toch?

Ergernis

Veel mensen hechten waarde aan stipt op de afgesproken tijd aanwezig zijn. En daarom zijn voor mensen die wel op tijd komen, de laatkomers vaak ergernis nummer één. In verschillende culturen hangt er ook een ander begrip rondom tijd, bij de een is het wat meer rekbaar terwijl in de westerse cultuur te laat komen meer als onbeschoft wordt beschouwd. Dit geld zeker voor het bedrijfsleven.

te laat komen

Te laat komen

Volgens S. Hoffman en J. Stanley Hunter van Business Insider vloeit het te laat komen voort uit het missen van gevoel van tijd. Dit missen van tijd is weer te linken aan optimisme en multitasken. Optimisten gaan vaak vrolijker en gemakkelijker door het leven en hebben daardoor het gevoel dat ze meer tijd over hebben dan in werkelijkheid is. Wanneer je vaak te laat komt val je onder een ‘B-persoonlijkheid’. Dit houdt in dat je minder competitief en georganiseerd bent dan mensen met een ‘A-persoonlijkheid’. Hiertegen ben je wel creatiever en relaxter.

Op de werkvloer heb je beide persoonlijkheden nodig. Het type A om de structuur te behouden in de creatieve wolk van type B. Die zoals gewoonlijk weer eens te laat komt binnenvallen.