Het is inmiddels zo dat jonge vrouwen meer verdienen dan jonge mannen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft hier onderzoek naar gedaan op basis van cijfers uit 2014. Het verschil tussen wat mannen en vrouwen verdienen is over het algemeen wel afgenomen.

Verschil ambtenaren en bedrijfsleven

Vooral vrouwen die werken als ambtenaar hebben de laatste jaren flink aan de weg getimmerd. In het bedrijfsleven blijven de vrouwen nog iets achter. Dit is ook terug te zien in de grafiek hieronder. Vanaf 36-jarige leeftijd gaat een man met een overheids functie gemiddeld meer verdienen dan vrouwen, in het bedrijfsleven ligt die grens op 30-jarige leeftijd.

Grafiek jonge vrouwen verdienen meer

De reden hiervoor

Vrouwen zijn de laatste jaren steeds meer gaan studeren. Dit is je waarschijnlijk ook opgevallen als je om je heen keek op de universiteit, en dat heb je zeker gedaan! Een andere reden is dat jongens de opleiding vaak niet afronden wat een negatief effect heeft op hun inkomsten.
Over alle leeftijden gezien wordt er door de vrouwen ook een inhaalslag gemaakt. Waar een 50-jarige vrouw in 2008 nog 20 procent minder verdiende dan een 50-jarige man, is dit in 2014 gedaald tot 13 procent.

Wordt de Quote 500 binnenkort gedomineerd door vrouwen?